Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

zamknij

Serwetki bankietówki

Nie wiadomo do końca, skąd wziął się zwyczaj podawania przy stole dodatkowej tkaniny, którą goście po posiłku będą mogli wytrzeć ręce i usta. Przypuszcza się, że tradycja serwetek narodziła się w epoce baroku na francuskich dworach i miała stanowić substytut mycia rąk przed jedzeniem. Początkowo nie kładziono ich na biesiadnych stołach - zawiązanie ich każdemu z uczestników uczty należało do obowiązków usługujących w trakcie posiłku osób. Współcześnie w większości punktów gastronomicznych używa się do tego celu cienkich arkuszy papieru, jednak wykwintne restauracje, które chcą budować swój profesjonalny wizerunek, stawiają na bawełniane serwetki bankietowe. Nie mogło zabraknąć ich również w ofercie naszego sklepu – do zapoznania się z naszymi propozycjami zapraszamy wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych, którzy chcą zadbać o wyjątkowe wrażenia estetyczne swoich gości.

Bawełniane serwetki bankietowe – jak wybrać odpowiedni rodzaj?

Najważniejszą funkcją serwetki jest możliwość wytarcia w nią ubrudzonych podczas posiłku ust oraz rąk. Materiał, z którego zostanie ona wykonana, powinien charakteryzować się odpowiednią chłonnością, a jednocześnie być delikatny i przyjemny w dotyku. Propozycje, które znalazły się w ofercie naszego sklepu, zostały uszyte z tkaniny będącą połączeniem bawełny i poliestru. Łączą one w sobie wszystkie zalety obu materiałów. Naturalne włókna zapewniają pożądaną miękkość, zaś dzięki domieszce polimeru nasze bankietowe serwetki cechuje duża wytrzymałość.

Zasady savoir vivre wyraźnie określają wymiary stołowych tekstyliów, aby jednak dopasować naszą ofertę do potrzeb każdego lokalu, znalazły się w niej serwetki bankietowe o zróżnicowanych rozmiarach, między innymi 40x40 oraz 50x50 centymetrów. Dopasowanie ich do wystroju wnętrza nie będzie stanowiło najmniejszego problemu – posiadamy artykuły w kilkunastu atrakcyjnych kolorach, które nie będą blaknąć mimo upływu czasu i intensywnego użytkowania. Wiele lokali wykorzystuje barwne tekstylia również do dekoracji stolików. Nasze propozycje doskonale poradzą sobie również i z tym zadaniem.

Po wykorzystaniu ich przez gości, bawełniane serwetki bankietowe nie nadają się do ponownego użycia, należy więc wziąć pod uwagę, że będą one często prane. Warto zdecydować się na tkaniny, które nie stracą eleganckiego wyglądu i przez cały okres użytkowania będą elegancką wizytówką lokalu.

Bawełniane serwetki bankietowe – jak prawidłowo układać je na stole?

Aby w elegancki sposób uzupełnić nakrycie, można zastosować jedna z kilku polecanych metod. Ta uwzględniona w zasadach savoir vivre mówi, aby serwetkę bawełnianą umieszczać złożoną na cztery na samym talerzu lub tuż obok niego, zwyczajowo po lewej stronie. Nie zaleca się podkładania jej pod sztućce, ponieważ niepotrzebnie utrudnia to używanie tkaniny. Eleganckim sposobem, praktykowanym często przez restauracje jest zawijanie serwetki w koszyczek, w którym umieszczone są przybory do jedzenia. Taka aranżacja prezentuje się bardzo efektownie, wymaga jednak pieczołowitego złożenia, które często okazuje się czasochłonne. Na bardziej artystyczne formy prezentowania serwetek, takie jak wzór łabędzia lub układana w kieliszku lilia, w restauracjach natkniemy się rzadziej – są one raczej sposobem na oczarowanie gości zarezerwowanym dla prywatnych przyjęć.

Jak prawidłowo posługiwać się bawełnianą serwetką w czasie posiłku?

Bardzo często w filmach możemy zauważyć zwyczaj zakładania sobie tkaniny za kołnierz lub wiązania jej pod szyją - takie zachowanie było praktykowane do XVIII wieku, jednak obecnie uważane jest za duże faux pas. Prawidłowo bawełniana serwetkę powinno się rozłożyć na kolanach i tradycyjnie pierwszą osobą, która powinna tego dokonać jest gospodarz – daje on tym samym znak pozostałym biesiadnikom, że pora rozpocząć ucztę. Tkaniną powinno się wycierać kąciki ust oraz palce w trakcie jedzenia potraw, które nie wymagają użycia sztućców, na przykład owoców morza. Dzięki temu na używanych przez nas naczyniach i przyborach nie pozostawimy tłustych śladów. Bawełnianą serwetką nie powinno się ocierać całej twarzy, nie można też traktować jej jak chustki do nosa.

W sytuacji, w której odchodzimy od stołu, serwetkę powinno się położyć na oparciu krzesła lub siedzisku – dla obsługi lokalu jest to sygnał, że jeszcze nie skończyliśmy posiłku. W niektórych restauracjach obowiązkiem kelnerów jest w takiej sytuacji przyniesienie gościowi czystej tkaniny. Podobnie sytuacja ma się w przypadku upuszczonej serwetki bawełnianej. Do dobrego tonu należy niepodnoszenie jej, tylko poproszenie obsługi o nową.

Jeżeli zakończyliśmy jedzenie, serwetkę umieszczamy obok nakrycia. Nie musimy jej składać, wystarczy tylko położyć ją tak, aby nie było widać na niej plam z jedzenia.

Bawełniane serwetki bankietowe stanowią jedną z najważniejszych wizytówek każdego ekskluzywnego lokalu gastronomicznego. Goście bardzo często przywiązują wyjątkową wagę do ich estetycznego wyglądu i czystości. Dostępne w naszej ofercie tekstylia pomogą zadbać o odpowiednią prezencję stołu i ułatwią eleganckie spożywanie posiłków.

Czytaj więcej